Från en spansk klassiker till en svensk klassiker jag bara älskar – speciellt nu när jag äter den på LCHF-vis eftersom jag tycker blomkålsmos är så mycket godare än potatismos! Förr åt jag rätten dränkt i ketchup, nu äter jag den med god hemgjord brunsås och haricoverts. Det senare blir jag naturligtvis betydligt mättare på. Köper inte heller färdiga köttbullar utan gör dem alltid själv nu. Det är värt den lilla extra tiden. Både blomkålsmoset och såsen går så snabbt så middagen är ändå klar på ett kick! Ännu smidigare om man gjort köttbullarna innan.
Köttbullar
Köttfärs
Gul lök
Kryddor
1 ägg
Smör
Hacka lök och blanda med ägg och köttfärs. Krydda efter smak. Rulla och stek i smör.
Blomkålsmos
Fryst blomkål
Grädde
Smör
Philadelphia
Salt, peppar och muskot
Koka blomkålen mjuk och häll av vattnet. Häll på en grädde och en stor klick smör och låt koka in. Rör om då och då. Tillsätt philadelphia och mixa med stavmixer till ett slätt mos. Krydda med salt, peppar och muskot.
Brunsås
beräknat till 2 portioner
2 dl grädde
1 msk kalvfond
½ msk tomatpuré
Vispa samman och låt småkoka i ca 3 minuter.
Det är såååå got med sådan vardagsmat! Håller med att blomkålsmos är mycket godare! 🙂
Ha en toppen tisdag!
Kram kram
//Lana
Jag är tokig i vardagsmat!!!! 🙂
Detsamma och kram på dig!
Ååå gud så gott! Köttbullar var länge sen, måste köpa hem färs! Mitt palsternacksmos med västerbottenost och parmesan är ännu godare än blomkålsmos. Och så mycket mer kolhydrater innehåller det inte!
Kram C
http://www.lycka33.blogspot.com
Låter gott och spännande! Hur mycket innehåller det, vet du det?
Kram!
Palsternacka innehåller 10.2 g kolhydrater/100g. Det är en en del, men någon gång i månaden tycker jag det funkar! Sen är det kul att kunna variera sig också 🙂
Ha en fin kväll!
Kram C
http://www.lycka33.blogspot.com
Det är så himla smarrigt! Man får ju inte “paltkoma” efter maten som jag fick förr när jag åt potatismos:)
Exakt! 🙂 Aldrig mer, såååå skönt!
Hej, för en som inte är så van i köket, hur mycket har du ungefär av ingredienserna i blomkålsmoset? Så att den inte blir för rinnig eller för fast 🙂
Hej! Svårt att säga, jag bara tar. Men en “skvätt” grädde, ungefär hälften grädde i förhållande till blomkålen. Man får testa sig fram helt enkelt 🙂 Har aldrig blivit för fast eller för rinnigt när jag gjort trots att jag inte går efter någon speciell mängd 🙂 Viktigaste är väl i så fall att inte ta för mycket grädde utan ta hellre lite mindre och ta lite mer sen när det kokat in.
Detta är en av mina favoriter också! Och ja, blomkålsmos är väldigt mycket godare än potatismos! 🙂
//Nette
Pingback: Överätandet har kommit av sig | Johannas LCHF