Att göra eller inte göra avsteg i jul

Vissa gör så kallat ”avsteg” från LCHF och äter t ex sötsaker nu till jul. För en del innebär det inte mer än att man bara plockar ut sina favoriter ur Aladdinasken eller provsmakar en lussekatt efter familjens julbak. Det är de som tillhör skaran som alltid klarat av att bara ta en tårtbit, en näve chips eller bara äta halva chokladkakan och spara resten. Vars sötsug inte triggas lika lätt som hos andra av oss.

Själv hade jag aldrig nöjt mig med en lussekatt. Hade tagit minst tre. Och smusslat med mig några fler upp på mitt rum. Sen hade jag gått bananas på allt annat i sött skafferiet, pepparkakorna, fikat som blev över från födelsedagsfirandet och när allt var länsat hade jag skoningslöst käkat upp syrrans chokladkalender.

Skulle jag bestämma mig för att det var okej att äta sötsaker nu i jul hade jag löpt amok och frossat i precis allt, precis hela tiden och tills det var slut. Så fungerar nämligen jag. Fysiskt får jag ett sötsug i såna mått att det varken går att stilla eller ignorera. Och mentalt börjar en tankeremsa automatiskt att rulla… Passa på nu och ät av allt och så mycket du bara kan…

Känslomässigt hamnar sötsakerna i fokus som glädjeämne, mysfaktor, energikick eller tröst. Låter jag de fylla den funktionen så är det för mig oerhört svårt sen att tänka på något annat som kan fylla samma funktion fast det ju finns hur mycket som helst. Vilket jag idag vet eftersom sötsakerna är bannlysta och jag ändå är betydligt gladare och piggare och njuter av livet mer än någonsin! Sötsaker kanske muntrar upp, ger en kick eller är mysigt i stunden man äter dem – men resten av tiden gjorde de mig sjuk, nedstämd, trött, ofokuserad, stressad och lättretlig – vilket innebar att jag var tvungen att äta dem konstant för att inte bli deprimerad, känna av min sjukdom, tappa humöret och så vidare. Som en drog, alltså.

Vi är olika, därför är det så viktigt att inte titta på hur andra gör nu i jul till exempel, utan se till sig själv. Vissa, väldigt få dock skulle jag tro, klarar av att äta sötsaker. Andra kan baka LCHF och söta utan socker, andra klarar inte det men däremot LCHF-bakverk helt utan sötning. Jag klarar varken eller. Har testat mig fram och varit ärlig mot mig själv när jag skrivit upp vad som triggar mig trots att den listan ”tyvärr” blivit lång och innefattar allt vad fika, godis och snacks heter – även LCHF. Har accepterat det nu och idag känns det bara befriande att veta att det inte ens är ett alternativ. Jag behöver aldrig fundera eller vela.

Så i jul väljer jag att äta som vanligt. Det vill säga inte äta något jag inte skulle äta någon annan tid på året. Jag måste säga att det har öppnat mig att kunna njuta av julen mer nu än på länge. För jag njuter omåttligt och villkorslöst, som när man var liten. Då var allt med julen fantastiskt – inte bara sötsakerna för sånt fick man ju äta annars också. När man blev äldre och medveten om att godis och bullar är onyttigt och ”gör en tjock” så började man hålla igen på det men släppte loss till jul. Därför kom njutningen på julen att kretsa mycket kring just godsakerna för då kunde man gotta sig utan att någon dömde en och efter nyår skulle man ju börja träna så extrakilona var inget att oroa sig för!

Som barn åt man glatt av pepparkakor och knäck utan att tänka så mycket – och njöt med samma entusiasm över allt runt omkring också. Jag ser på julen ur ett barns ögon. Tycker det är en magisk tid! Och visst vore inte julen densamma utan pepparkakor och saffransbullar – men jag behöver inte äta det. Jag tycker det är mysigt när familjen bakar lussekatter och jag älskar doften. Det räcker gott och väl, för en magisk tid som julen har så mycket mer att bjuda på.

Advertisements

10 thoughts on “Att göra eller inte göra avsteg i jul

 1. Hej Johanna! Oj oj jag känner igen mig så mycket i det du skriver om sötsug, överätning mm.. Intressant och en bra blogg har du 🙂 kram // Maria

  • Hej Maria! Tack så mycket, det värmer att läsa att du tycker det. Ja, sötsug och överätning är ett problem många går med och tror att man helt enkelt bara är en “gottegris” eller ett “matvrak” när det är så mycket mer som ligger bakom, främst det man faktiskt stoppar i sig 🙂 Kram!

 2. Hej! hittade din blogg i söndags och sträckläste flera månader tillbaka – hon är ju PRECIS som mig! alla dina tankar kring mat/sötsaker delar jag och det är så skönt att få se det skrivet för jag har så svårt att sätta ord på mina känslor kring detta. Jag har efter flera år av sockerberoende fått nog och känner att jag inte vill leva så längre, orkar helt enkelt inte med att må dåligt om jag inte får något sött att tugga på var o varannan minut. Så nu har jag sakta men säkert börjat bearbeta mina känslor kring mat och mina matvanor och din blogg gör det mycket enklare för mig och jag förstår att det finns andra som mig. Keep up the good work, din blogg är numera min favoritblogg 🙂 stor kram J

  • Hej Johanna!

   Det gör mig så glad att läsa! TACK för att du ville delge mig detta, det betyder så mycket att veta att man kan göra skillnad för någon annan.

   Jag önskar dig verkligen lycka till och hoppas du fortsätter höra av dig och berätta hur det går! Jag vet att du fixar det! Du är medveten om problemet, bestämt dig för att det inte är så du vill ha det och tar ett steg i taget. Helt rätt!

   Återigen tack för att du skrev! Du är så välkommen till min blogg 🙂

   Stor kram till dig!

 3. Jag tänker inte heller ta några avsteg… varför? Det är ju onödigt att utsätt kroppen för sådant “plågeri”…
  Ha en fin fredag!
  Kramar!
  //Lana

 4. BRa skrivet. Jag har levt efter lchf så gott som, i snart ett år. Men jag ska äta lite jansson. Men inga bakverk eller söta saker. Det klarar jag mig utan. 🙂

 5. Jag tänker äta en del sötsaker i jul (vanliga lussekatter, risgrynsgröt och kanske någon skumtomte) och det känns okey för det är ett medvetet val jag gör nu innan. Men jag vet inte hur jag kommer att reagera, jag har inte gjort så jättemånga “undantag” sedan jag startade med LCHF för 1,5 år sedan.

  Minns förra året när min mamma fyllde jämt och hon hade kalas, jag var själv i köket med kakfatet och det slutade med att jag moffade in kakor i munnen så fort jag kunde innan någon skulle komma. I går på lucia åt jag en vanlig lussekatt och det fungerade fint, var inte alls sugen på mer sötsaker, så jag vet inte riktigt vad som triggar mig.

  Jag hoppas att kunna njuta av några icke-LCHF-saker i jul utan att känna ett enormt sug efter mer.

  Hoppas du får en härlig helg!

 6. Du sätter ord på min situation. Fantastiskt! Åt lchf under en tid men sen gjorde jag undantag för en semester då jag åt egentligen allt. Och jag är ju en överätare så jag överåt ju såklart också. Förstod inte varför det inte gick så bra att äta nyttigt efter dess vilket jag har lärt mig nu. Tack så mycket för att jag inte alls är ensam och bra läsning!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s