Om Johannas LCHF

Välkommen till en bland många LCHF-bloggar. Tycker det är fantastiskt att vi är så många idag som delar med oss av vår vardag, våra erfarenheter, tips och favoritrecept. Här kan du läsa om varför jag äter LCHF och vad jag bloggar om.

Vad fick mig att börja äta LCHF?
LCHF blev “sista utvägen” för mig ur flera års magbesvär. Besvär är en underdrift egentligen. Jag led varje dag av fruktansvärd magknip och ballongmage från första tuggan på morgonen som bara växte under dagen. Jag led även psykiskt eftersom min mage begränsade mig på så många sätt. Jag kunde inte ha vissa kläder eftersom att det antingen satt åt på den spända ballongen och orsakde ännu mer magknip, så pass att jag fick vika mig dubbelt och blev yr och illamående, alltså undvek jag jeans. Det var inte smickrande heller att ha tajta kläder eftersom jag såg gravid ut. Så det blev ofta byxor (uppknäppta stora delar av dagen) med pösiga tröjor så jag kunde gömma helvetet jag bar på. Men jag kunde aldrig fly från det.

Ständigt var magen i mina tankar. Hur jag skulle kunna undvika att förvärra det. Vad jag skulle äta och inte. Men alla sa olika saker – ät mer fibrer, ät mindre fibrer, ta de här tabletterna, tugga inte tuggummi, ät långsamt, stressa inte, drick den här juicen fast den gör dig ännu mer bubblig i magen, få fart på magen så den börjar arbeta, nej förresten lugna magen med kamomillte, köp den här svindyra yoghurten, ta en provivashot och låtsas att det hjälper… Ingenting funkade, hur mycket jag än försökte och trots att jag verkligen testade allt. Magen begränsade mig socialt i allra högsta grad. Eftersom den ständigt bullrade, knorrade och tjöt så undgick inte kaoset i magen min omgivning. I alla sammanhang var det psykiskt påfrestande att hela tiden vara spänd för att magen när som helst kan ge ifrån sig ett vråltjut eller ett åskmuller, och när magknipen var som värst var det omöjligt att dölja hur illamående och utmattad jag var av att försöka kämpa emot smärtan som fick mig att bara vilja lägga mig i fosterställning.

Mitt i eländet var jag inne på en blogg och läste om en tjej som hade liknande problem och som hört att det skulle vara bra att dra ner på kolhydrater och stärkelser. Hon skrev något om LCHF men det förstod jag inte mycket av. Däremot tog jag till mig det om kolhydrater, för jag själv hade upplevt att besvären blev som värst när jag åt bröd, pasta, frukt, flingor och liknande. Godis och sötsaker hade jag redan lagt av med eftersom jag i samma veva försökte gå ner mina extrakilon utan resultat trots det som kallades smalmat, mycket och regelbunden träning och på slutet måltidsersättningar.

Så jag drog ner på kolhydraterna och märkte direkt skillnad. Det fick mig att vilja veta mer om LCHF. Då var det inte så stort som det är idag så det var på nätet jag fick leta information och inspiration.

När jag väl var insatt fanns inget annat för mig än att helt gå över till LCHF-kosten med avsikt att aldrig gå tillbaka till mitt tidigare sätt att äta – både vad jag åt och hur jag åt. För första gången läste jag om kost och hälsa och kunde se hur det hängde ihop. Jag landade i en strikt LCHF-kost och det var där jag mådde som allra bäst. Mina magproblem försvann på bara några dagar och efter tre månader hade jag gått ner mina 6 extrakilon. Under den här tiden tränade jag ingenting, all min energi gick åt att äta mig till välmående och som en bonus ner i vikt.

Om bloggen
Jag började blogga tidigt för att jag ville bidra med att sprida LCHF så att fler skulle upptäcka hur LCHF ger hälsa och för den som önskar viktnedgång. Personligen har ordet livskvalitet symboliserat LCHF. Hälsa och en vikt både jag och min kropp trivs att ligga på är naturligtvis livskvalitet. Men ordet täcker så mycket mer. LCHF har gett mig så mycket mer. Frisk mage, jämnare blodsocker och därmed inga humörssvängningar, bättre hy och trollat bort sötsug och brödberoende.

Kosten har också underlättat min kamp mot ett destruktivt ätbeteende – inte ätstörningar men det som många av oss har problem med – känslo- och vaneätandet. Tröstäta, överäta, småäta, kickäta, äta för att vi är uttråkade eller för att det är socialt. Fika med godsaker, fredagsmysa med chips, åka och handla snabbmat som pizza istället för att laga snabb mat hemma, äta tårta på födelsedagar, glass på sommaren, chokladpraliner och saffransbullar till julen, godis på påsken, efterrätten som bjuds på trerättersmiddagen… och alla andra tillfällen att så kallat ”fuska” eller ”göra avsteg”. Vill man göra avsteg och kan ta konsekvenserna så är det okej – men det är så mycket lättare med LCHF att låta bli att göra avsteg om man inte vill, eftersom att man äter sig mätt och belåten på god mat och slipper sötsug.

Min blogg har kommit att handla väldigt mycket om just det här. Ätbeteende och vad som ligger bakom. Tankar och känslor kring mat och varför och vad vi väljer att äta och inte. Det är också livskvalitet, att ha ett sunt förhållande och avslappnad inställning till mat. LCHF fick mig att värdera naturlig mat och att lyssna på min kropp. Jag tar hänsyn till kroppens hunger- och mättnadssignaler och väljer bara sådan mat den mår bra av. Det är livskvalitet, att vara medveten och nyfiken på att lära mer om hur kosten kan få mig och kroppen jag lever med att må så bra som möjligt.

Det här är ingen receptblogg även om du hittar många recept. Jag har inget brinnande intresse för mat och matlagning i sig – fast intresset har börjat växa sen jag började med LCHF ska jag säga. Jag brinner för hälsa där kost ingår. Att hitta en kost som passar en och skräddarsy den så den fungerar optimalt för en, det är vad jag vill inspirera till. Jag vill lyfta fram goda och enkla LCHF-recept som visar just hur härligt det är att få äta sig till hälsa och ner i vikt på mat som smakar, mättar och inte kräver långa inköpslistor och en massa konstigheter. Jag visar hur det är i praktiken att äta den här kosten, ger tips och råd och delar med mig av mina erfarenheter. Allt för att väcka nyfikenhet för dem som funderar på att prova LCHF, ge hjälp på traven åt nybörjarna och inspirera, bolla tankar, tips, recept, idéer och erfarenheter med de som liksom jag ätit LCHF en längre tid.

1 thought on “Om Johannas LCHF

  1. Pingback: Är du ny här? | Johannas LCHF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s